CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

sobota, 12 stycznia 2013

Album baletnica w wersji powiększonej

Jakiś czas temu zrobiłam albumik z baletnicą, a ostatnio Klientka zażyczyła sobie taki sam album tylko w większej wersji. Album powstał i muszę przyznać, że udało mi się zrobić nawet prawie taką samą okładkę.
Album grubiutki, ale dodaje mu to uroku.









Pozdrawiam!

czwartek, 10 stycznia 2013

Perły w zieleni

Parę miesięcy temu zrobiłam ten naszyjnik ale jakoś o nim zapomniałam :) Teraz przyszła na niego kolej :) Jeszcze nie doczekał się właściciela. Zrobiłam go z tych koralików-perełek -----> Zestaw do biżu Są też inne kolory do wyboru ----> TU

Pudełeczko z odzysku, tylko wieczko przyozdobiłam :)

Pozdrawiam ciepło.

sobota, 5 stycznia 2013

Co dziś na obiad - kotleciki mielone z marchewką i kaszą kuskus

Dziś miałam ochotę ugotować coś innego, a ponieważ miałam w lodówce mięso mielone, miały to być kotlety. Ale nie takie zwykłe mielone, chciałam zrobić coś bardziej urozmaiconego i tak trafiłam na przepis Margarytki :)

Kotlety mielone z marchewką i kaszą kuskus



Przepis Margarytki trochę zmodyfikowałam, tzn. zamiast 300 g mięsa dałam ok. 450 g, zamiast suchej bułki dałam otręby pszenne, no i nie miałam chili i gałki muszkatołowej. Od siebie dodałam też pokrojony szczypior. Poniżej moja modyfikacja:


Składniki na 10-13 kotletów:

450 g mięsa mielonego drobiowego
4 łyżki kuskusu (około 1/3 szklanki -70 g)
½ szklanki wrzątku
1,5 średniej marchewki (150 g)
4-5 łyżek otrębów pszennych
1 średnia cebula
2-3 gałązki szczypiorku
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tłuszcz do smażenia kotletów – u mnie oliwa


Najpierw zalałam kuskus wrzątkiem [tak, aby woda przykryła kaszę], żeby napęczniała. Cebulkę obrał i pokroił w drobną kosteczkę mój wspaniały mąż :) Następnie należy zeszklić cebulę na odrobinie oleju. W tym czasie starłam marchewkę na drobnych oczkach oraz pokroiłam drobno szczypiorek [ilość wedle uznania].
Gdy cebulka się zeszkli mieszamy wszystkie składniki. Otręby dodawałam na oko, aż wszystko się dobrze skleiło. 
Poniżej zdjęcie naszej mieszanki

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane kotleciki po kilka minut z każdej strony.

A tak wyglądają przyrumienione

I mamy gotowe danie. Do kotlecików idealnie pasuje surówka z cykorii, jabłka i mandarynek: Przepis podaję poniżej:

Surówka z cykorii, jabłka i mandarynek
1 średnia cykoria
1 jabłko
2 mandarynki
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli

Cykorię i jabłko siekamy w kosteczkę, natomiast madarynkę wystarczy pokroić -każdą cząstkę na pół. Mieszamy, solimy i dodajemy jogurt naturalny. Osobiście uwielbiam tą surówkę :) Polecam!

SMACZNEGO!

ps. na pierwsze danie była dziś zupa pomidorowa z makaronem :)